Beginnen met mediteren. Waar begin je eigenlijk als je wilt starten met mediteren? Toen ik voor het eerst mediteerde, vond ik het heel fijn om rust en stilte te ervaren. Toch vond ik het lastig vol te houden. Ik vond het veel te lang duren en mijn lijf deed pijn. In dit blog sta ik stil bij de volgende punten:
- De voordelen die meditatie op je leven heeft
- De obstakels die je als beginner kunt tegenkomen
- Je gaat aan de slag met je eerste meditatie voor beginners

Beginnen met mediteren
Een verwarrende ervaring
Mediteren kan als je net begint, een verwarrende ervaring zijn. Je hoort er allemaal fantastische verhalen over, dus je besluit het te proberen. Er gebeurt die eerste sessie van alles, behalve dat wat je had gehoopt en verwacht.
- Je hoofd wordt maar niet leeg, er blijven gedachten komen
- In plaats van rust ervaar je weerstand en onrust
- Je zit niet lekker, je rug doet pijn, je been begint te slapen of je krijgt jeuk
- Er ontstaat een gevoel dat je het niet goed doet
- Je denkt dingen als: dit is zonde van mijn tijd, dit werkt niet voor mij
Je ervaart geen kalmte of rust. Geen verlichting en spirituele visioenen. Geen intens gevoel van geluk en liefde. Niets van dit alles. Je vindt het suf en nutteloos en je stopt vroegtijdig met mediteren.
Zonde.
Het kan anders. Iedereen kan mediteren. Het is geen kwestie van kunnen. Iedereen kan er de vruchten van plukken. De kracht van meditatie zit hem erin dat je begrijpt wat meditatie werkelijk is, hoe het echt werkt en dat je het dus doet op een manier die echt bij je past. Zo kun je steeds dieper gaan en meer ontdekken en ervaren.
De voordelen en nadelen
Beginnen met mediteren. Als je mediteert ga je al snel voordelen opmerken:
- Je voelt je liefdevoller en gelukkiger
- Je staat steviger in het leven
- De resultaten op je werk worden beter
- Je ontwikkelt veel diepere connecties met de mensen om je heen
Daarbij wordt het makkelijker om in het moment te leven:
- Je krijgt het gevoel dat je meer tijd hebt
- Stress en haast verminderen
- Tegenslagen voelen minder zwaar
- Het leven verloopt minder moeizaam en met minder weerstand
Nadelen van mediteren zijn er (zeker in het begin) ook:
- Het kost tijd en discipline
- Het voelt soms alsof je het niet goed doet waardoor je aan jezelf kunt gaan twijfelen – niet nodig!
- Je gaat je zo relaxed voelen dat je niets meer te klagen en zeuren hebt.
En dat laatste is eigenlijk best fijn. Dus laten we beginnen.

Beginnen met mediteren
Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten meditaties. Het kan dus ook best even zoeken zijn om iets te vinden wat voor jou goed werkt. Met als mogelijk gevolg dat je vroegtijdig afhaakt wanneer je de gewenste resultaten niet direct ervaart. Hou het daarom als startende zo simpel mogelijk. Bij onderstaande meditaties richt je je aandacht op een bepaald object:
- Geleide meditatie: je volgt de stem
- Adem meditatie: je richt je aandacht op je ademhaling
- Bodyscan: je richt je aandacht op je lichaam
Meditaties voor beginners
Geleide meditatie
Mediteren is als je net begint best lastig zonder begeleiding. Een geleide meditatie is daarom een mooie en laagdrempelige manier om te starten. Dit is makkelijk en zorgt ervoor dat je minder na hoeft te denken. Je luistert naar de stem en geeft je over aan het moment.
Speciaal voor dit blog heb ik een korte beginnersmeditatie opgenomen. Download de meditatie hier: 5 minuten nietsdoen
Adem meditatie
Liever aan de slag zonder begeleiding? De meest eenvoudige vorm om mee te beginnen is je aandacht richten op je ademhaling. Ga in een comfortabele houding zitten of liggen. Volg simpelweg het ritme van de in- en uitademing.
- Sluit je ogen.
- Breng je aandacht naar je ademhaling waar jij hem het makkelijkst kunt waarnemen. Bijvoorbeeld bij je buik.
- Merk op hoe de buik uitzet op een inademing en weer daalt op een uitademing.
- Neem je ademhaling waar zoals deze nu is, zonder te willen veranderen.
- Je kunt je ademhaling in stilte benoemen met in en uit.
- Als je opmerkt dat je bent afgedwaald, breng je op een liefdevolle manier je aandacht weer terug naar je ademhaling.
Bodyscan meditatie
Voor deze meditatie kun je het best gaan liggen. Je gaat je lichaam heel langzaam scannen, vanaf je kruin tot aan je tenen. Alle spanning die je tegenkomt, laat je rustig wegvloeien. Het is een oefening in mindfulness en helpt je vanuit een druk hoofd meer in je lichaam te komen. Dit heeft een ontspannend effect.
- Adem rustig in en uit. Sluit je ogen.
- Breng je aandacht naar je lichaam. Ga alle delen van je lichaam langs, om ze één voor één te voelen. Terwijl je dit doet, ga je niets proberen te veranderen. Ook oordeel je niet.
- Wanneer je afgeleid raakt, sta het dan toe. Ontspan, en breng je aandacht rustig terug naar wat je voelt in je lichaam.
Gewoon lekker beginnen
Beginnen met mediteren. Mediteren is fijn en opwindend. Ook voor beginners. Weet dat je het niet perfect hoeft te doen. Er is geen goed of fout. Ga gewoon zitten. Neem even de tijd voor jezelf en maak het je niet te moeilijk.
Afdwalen hoort erbij. Veroordeel je zelf niet. Mediteren is rustig heen en weer zweven tussen je afleiding en je meditatieobject. Lees nog eens het blog: de Kracht van Meditatie.
Mediteren maakt je leven een stuk leuker als je het doet. Het maakt niet uit hoe je het doet. Dus begin gewoon en ervaar hoe heerlijk het is om je elke dag kalm, liefdevol en ongehaast te voelen.
Start met een paar minuten per dag. Ga op zoek naar een manier die echt bij jou past. Kies een plek, tijdstip en type meditatie waar jij je goed en prettig bij voelt, en waar je dagelijks naar uit gaat kijken. Die zoektocht is vooral heel leuk. Blijf nieuwsgierig en ga lekker uitproberen.
In mijn volgende blog deel ik tips en informatie om te starten met mediteren, maar ook om het te blijven doen. Dus.. stay tuned!