Mindful Eten

Mindful eten. Wat houdt het in en waarom zou je het doen? Mindful eten betekent eten met aandacht. Bewust eten. Je focus is geheel op de maaltijd gericht. Je gebruikt al je zintuigen, je gaat langzamer eten, je kauwt beter en leert te stoppen wanneer je vol zit. Door mindful te eten, geniet je veel meer van het voedsel dat voor je staat. En bovenal ga je gezondere keuzes maken.

Mindful eten
Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren

    Mindful eten vs Mindless eten

    Mindful eten is het tegenovergestelde van gedachteloos voedsel in je mond proppen. Vandaag de dag eten we gehaast en met veel afleidingen. Een boterham achter de computer, een koffie terwijl je haastend over het perron loopt en een avondmaaltijd voor een blèrende televisie.

    Tijdens de kindertijd begint het vaak al verkeerd: je krijgt te horen dat je niet zo moet treuzelen en door moet eten. Je hoeft echt geen uren aan tafel te zitten, maar rustig eten is wel een stuk gezonder dan snel eten.

    Mindful eten zorgt ervoor dat je onthaast en niet te veel eet. Dat je je voedsel beter verteert, je gezondere keuzes maakt en dat je meer energie hebt. Op langere termijn helpt mindful eten je zelfs aan een gezond gewicht als je wilt afvallen.

    Gezond koken

    5 tips om mindful te eten

    Wil jij bewuster eten? Met deze 5 tips maak je een mooi begin.

    1. Kauwen

    Door goed te kauwen vermeng je het voedsel met speeksel. Daarin zitten belangrijke enzymen die het lichaam meer voedingsstoffen laat opnemen. Eet je supergezond, maar kauw je niet genoeg? Dan maak je vooral hele dure poep.

    Je enzymen en darmbacteriën kunnen grote brokken voedsel niet snel genoeg omzetten naar voedingsstoffen. Deze brokken worden niet verteerd en niet opgenomen door het lichaam. Dit kan o.a. leiden tot maagzuur en vermoeidheid na de maaltijd. Op deze manier vul je je lijf in plaats van dat je het voedt.

    Het is misschien een gewoonte van je, maar het is niet normaal dat je na de maaltijd moet gaan liggen. Heb je onverteerde herkenbare resten in je ontlasting? Dan is het echt tijd om beter te kauwen.

    2. Neem de tijd

    De meeste mensen schuiven hun maaltijd binnen tien minuten naar binnen. Het duurt echter twee keer zo lang voordat je hersenen een signaal krijgen dat er eten binnen komt. Je verzadigingssysteem geeft dus nóg later een signaal dat je vol zit. Stop met eten als voldaan bent en niet wanneer je buik bijna uit elkaar klapt. Je hoeft niet bij de lege-borden-club te horen. 😉

    Eet langzaam en neem kleine hapjes. Leg je bestek af en toe neer. Zo krijgen je hersenen de kans om contact te maken met je maag. Blijf na het eten nog even zitten, zodat het voedsel goed kan landen. Door rustig te eten kun je verschillende problemen voorkomen zoals: buikpijn, maagzuur, boeren en darmklachten. Door je volledige aandacht te richten op datgene wat je eet, ervaar je automatisch meer kalmte. Het helpt je ontspannen en bovendien geniet je veel meer van je eten.

    Mindful eten

    3. Een moment van rust

    Zorg dat de maaltijd een moment van rust is. Geen afleidingen in de vorm van televisie of computer. Eet niet achter je bureau en leg je telefoon buiten handbereik. Geen Instagram, geen WhatsApp. Het is lastig om je bewust op je eten te focussen als er van alles om je heen gebeurt. Eet aan een opgeruimde en gedekte tafel. Maak van elke maaltijd een speciaal moment.

    4. Zelf koken

    Door bezig te zijn met het bereiden van eten, bereid je ook je lichaam voor op het voedsel dat eraan komt. Wanneer je zelf kookt, geven je neus en ogen het lichaam een sein dat er eten aan komt. Hierdoor gaat je lichaam sappen en stoffen aanmaken om goed te kunnen verteren. Kant-en-klaar maaltijden passen bij een hap-slik-weg maatschappij. Maar écht mindful eten begint bij zelf koken.

    Zelf koken

    5. Gebruik je zintuigen

    Onderzoek elke hap en geniet er bewust van. Hoe ziet het eruit? Merk de geur op, de smaak, de structuur, alles! Is het knapperig, zacht, zoet, zout, mild, pittig?

    Een oefening om je zintuigen te gebruiken

    Ga zitten aan een lege tafel. Zorg dat je niet wordt afgeleid. Heb de intentie om je volledige aandacht bij je eten te houden.

    • Bekijk je eten voordat je het in je mond stopt. Wat zie je? Welke kleur heeft het? Welke vorm? Wat valt je allemaal op? Ruik eraan en laat de geur tot je doordringen.
    • Breng het eten naar je mond en neem waar wat je proeft. Welke smaak heeft het? Laat het rond bewegen over je tong. Begin dan langzaam te kauwen en neem de structuur in je op. Wanneer je de hap doorslikt, focus dan op de sensatie van het voedsel dat door je keel glijdt.
    • Merk hoe intens je de smaken plotseling ervaart. Hoe verrassend het gewoonste hapje eten kan zijn. 

    Wanneer je mindful eet, zul je al gauw opmerken dat kunstmatige smaken hol en leeg zijn. Ze hebben geen diepgang. Hierdoor ga je een natuurlijke voorkeur ontwikkelen voor echt voedsel. En dat is heel mooi, want echt eten is bijzonder gezond!

    Uiteraard ga je niet een hele maaltijd zo te werk. Dat zou het vervelend maken in plaats van dat je er meer van gaat genieten. Doe het bijvoorbeeld bij de eerste hap van elke maaltijd.

    Mindful eten

    Conclusie

    Mindful eten is een stukje bewustwording als je gezonder wilt eten. Je leert te eten met aandacht. Je eet minder en rustiger. Ook proef je meer en eet je al snel gezonder, omdat echt voedsel je meer te bieden heeft. Hierdoor luister je beter naar de signalen van je lichaam en zit je nooit meer zo vol dat je misselijk wordt. Als mooie bijkomstigheid ga je veel meer genieten van je eten en kun je zelfs plezier gaan krijgen in zelf koken.

    Checklist mindful eten

    Welke punten kun jij al afvinken?

    • Kook zelf en gebruik daarbij je zintuigen
    • Eet aan een opgeruimde en gedekte tafel
    • De televisie staat uit
    • Je telefoon ligt niet binnen handbereik
    • Geniet van je eten en gebruik je zintuigen
    • Eet langzaam en kauw goed
    • Je hebt geen haast tijdens het eten
    • Leg je bestek regelmatig even neer
    • Eet totdat je nog niet helemaal vol zit
    • Blijf even zitten na de maaltijd

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reset Jezelf draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders